corba.uzerine.com


Haber bülteni üyeliği

 ÇORBANIN TANIMI

(Fars Şurba. Kaynamış et suyundan) Yemeğin başında verilen ve kaşıkla içilen sulu, sıcak yiyecek: Biz çorbayı ayırdık. Ötekiler genel kâseden yerlerken, ben de önümdeki özel kâsecikten yiyordum (B.Felek). Sebze çorbası. Düğün çorbası.(Bk. ANSİKL) Hazır çorba, suyu alınarak hap veya toz halin getirilmiş çorba. Bk. ANSİKL.

-ÇEŞ. DEY. Çorba gibi, çok karışık, içinden çıkılması imkânsız. Çok sulu. Çorbada(aşta) tuzu(maydanozu) bulunmak(olmak) .(Bk. AŞ.) çorbası tütmek, rahatı ve sağlığı yerinde olmak: Her barınacak, her çorbası tüten, her sobası yanan, evde bir kederin, bir bilinmez yaranın korkusu görülür.(S.F.Abasıyanık). Çorbaya dönmek,(iş için) karışmak.

_ANSİKL. Lezzetli çorbalar et suyu, tavuk suyu, balık suyuna diğer yiyecekler katılarak hazırlanır. Sade suya yapılan çorbalara yumurtalı, limonlu veya sütlü, unlu, yoğurtlu terbiye yapılırsa lezzetleri artar. Çeşitli yiyeceklerden yararlanarak miyaneli, taneli ve ezme çorbalar hazırlanır. İçine katılan yiyeceklere göre adlandırılır: sebze çorbası, şehriye çorbası, domatesli pirinç çorbası, tavuk çorbası, balık çorbası, yoğurt çorbası v.b. Avrupalılar öğle yemeğinde çorba içmezler. Türkiye'de köylerde sabahleyin de çorba içilir. Fransızlar "çorba aile yemeği sembolüdür" derler. Türkiye'de "sıcak bir çorba içmeye buyurun" sözü ünlüdür. Serin veya soğuk havalarda sıcak içilen çorbanın sindirime olumlu etkisi vardır. Mide öz sularını harekete getirerek, sindirimi kolaylaştırır.

 

Editör Bilgileri

Moderatör

uzerine.com


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi